بیوگرافی استاد اکرم ممدلی نوازنده تار آذربایجان
اکرم ممدلی در سال 1944 در شهر نخجوان بدنیا آمد وی تحصیلاتش را در تکنیکوم ( هنرستان ) دولتی آصف زینالی و دانشگاه دولتی نخجوان به پایان رسانید. تحصیل در مقامها را نزد استاد بزرگ کامل احمد اف فرا گرفت. در همین دوره وارد فلارمونیای دولتی جمهوری آذربایجان در شهر باکو شد. و در گروه بزرگ موسیقی و رقص فیکرت امیراف به رهبری جهانگیر جهانگیراف شروع به فعالیت نمود مدت مدیدی زیر نظر استادان موسیقی و آهنگسازان برجسته آذربایجان به فعالیت هنری خود ادامه داد. و پس از مدتی به زادگاهش بازگشت و رهبری ارکستر ملی نخجوان را بر عهده گرفت. وی همزمان با این مسئولیت ها تکنوازی تار فلارمونیای نیز بود. اکرم ممدلی بعدها به ریاست فلارمونیای نخجوان منسوب میشود. و علاوه بر خدمت در پست های رسمی تدریس تار برای هنر جویان و دانشجویان آغاز میکند. کتاب اتودها گامها و آرپزها حاصل بیش از نیم قرن فعالیت تدریس این آهنگساز و استاد بی بدیل تار آذربایجانی است. وی در سال 1974 موفق به اخذ نشان افتخار و مدال کارگزار فرهنگی جمهوری خودمختار نخجوان نائل آمد. محمدلی اکنون در دوران بازنشستگی به سر میبرد.
استاد اکرم ممدلی در کنار استاد باقر خوش فهم ( از شاگردان ممتاز استاد ممدلی )
کتاب های ائتود ها و گام های آرپز وی که در سال 2004 میلادی به همت و اهتمام استاد باقر خوش فهم در شهر تبریز به چاپ رسیده حاصل نیم قرن تدریس و تجربه ی موسیقی این استاد است.
که به گفته خود استاد، غرض از نوشتن این کتابها، بالا بردن تکنیک نوازندگی برای نوازندگان تار بوده است.
این کتابها بی گمان برای هنرجویان مقطع هنرستان و دانشگهای موسیقی، کتابهای بنیادین و مهمی هستند. لازم به ذکر است که اکرم ممدلی چهارده مقام از مقام های کلاسیک آذربایجانی را باا تمسک به اجراهای خودشان بر روی خط های حامل آورده و نت نویسی کرده اند. به جرات میتوان گفت که از عهده این مهم بر آمدند. وی با مهارت و استادی راه را برای هنرجویان هموار نموده اند.
شایان توجه است که نت نویسی و نشر مقام ها در جمهوری آذربایجان، از سال 1935 میلادی آغاز شده و برای اولین بار مقامهای راست، زابل، دوگاه، با اجرای استاد منصور منصوراف از طرف شرکت آذرنشرباکو منتشر شده است. نت نویسی مقام راست و زابل را آهنگساز برجسته ی جمهوری آذربایجان ” توفیق قلی اف ” و مقام دوگاه را تئوریسین و آهنگساز نامی آذربایجان ” نریمان محمداوف ” و مقامهای ” بیات شیراز ” و ” شور ” را تصنیف نمود.
سپس در سال 1962 میلادی انتشارات ” سووئتیسکی کومپوزیتور ” در شهر مسکو مقام های راست و شهناز را ثبت و نشر کرد. در سال 1963 میلادی مقام های چهارگاه و همایون تحریر گردید. مقام سه گاه زابل در سال 1964 میلادی و مقام رهاب در سال 1965 میلادی در شهر باکو به رشته تحریر در آمد. خاطرنشان میگردد نت نویسی تمام این مقام ها از روی ایفای نوازندگی مشهور و هنرمند بزرگ تار آذربایجانی “احمد باکی خان اوف” انجام گرفته است.
در سال 2000 میلادی کمانه نواز فقید و استادیار آکادمی موسیقی باکو، استاد “عارف اسدالله اف” مقامهای راست، شور، چهارگاه، بیات شیراز، شوشتر و همایون را از روی ایفای خودشان نت نویسی کرده اند. که کاری عظیم و در خور توجه میباشد اما درباره مجموعه مقام های نت نویسی شده توسط اکرم ممدلی، باید بگویم که نت نوشته های این استاد، با سایر تحریات اشاره شده ی فوق به دلیل قابل درک بودن و سادگی بیان و نوآوری در اشاره گذاری های دقیق متمایز می گردد.
نت نوشته های ایشان علاوه بر سهولت در یادگیری و ارائه راهکارهای نوین، زوایای جدیدی برای نواختن تار پیش روی هنرجویان قرار میدهد که بعث تمیز مجموعه مقامهای تحریر شده ی ایشان از دیگر تحریرات می گردد. زیرا در نت نوشته ای پیشین چنین اشارات و علاماتی وجود نداشت. و همچنین نت نوشته های پیشن بدون ریتم و بی وزن مرتب شده و از لحاظ متودیکی، توضیحات و اشاره راهبردی برای هترجویان و دانشجویان خالی از لطف می باشد.
حال انکه دراین مجموعه از وزن های مختلف موسیقی استفاده شده است. که از نظر متودیکی کاری بس مهم و در خور تحسین است. مجموعه مقام های مذکور برای اولین باز در کلید اورجینال تا یعنی کلید “منتسو سوپرانو” تحریر گردیده اند. و این حاکی از آن است که اثر حاضر صرفا برای آلت موسیقی تار در نطر گرفته شده است. که بعدا به کلید سوپرانو و برای استفاده تمامی سازه ها تبدیل شده است. ما بر این باوریم که مجموعه ی مقامها نت نویسی شده ی ” اکرم ممدلی” برای پیش برد تکنیک نوازندگی و بالا بردن کیفیت تدریس برای هنر جویان و دانشجویان موسیقی هم از نظر تجربی و هم از نظر کاری ، اثری شگرف خواهد بود
برای دسترسی به مطالب و تصاویر بیشتر ما را از طریق تلگرام دنبال نمایید.
کناف تبریز : www.telegram.me/kanafir
کپی برداری از ابزار و مطالب و عکس های سایت بدون اجازه ممنوع است.
- فروش دستگاه تولید پروفیل کناف
- لیست قیمت جدید کناف شهریور 1400
- تولید کننده پروفیل و سازه های کناف
- لینک کانال کناف و گروه کناف
- قیمت جدید مصالح کناف شهریور 1400
- وزن سازه ها و پروفیل های کناف
- بررسی کناف و پاسخ به 5 شایعه اشتباه
- مقاومت كناف در برابر حرارت
- طول عمر و مقاومت کناف چقدر است؟ با چها
- دلایل برتری کاغذ دیواری نسبت به رنگ
- چاپ و تولید آسمان محازی
- مقایسه بین کناف و نور مخفی با رابیتس و
- راه اندازی خط تولید گچبرک کناف
- لینک کانال تلگرام 10 هزار عکس کناف
- تولید و فروش مصالح کناف